26 d’abr. 2020

Covidianes-19 (XXXVIII) - La Gent

Els infants surten per fi al carrer i insuflen vida a les ciutats i als pobles, grisos i agonitzants durant una quarantena completa, quaranta-dos dies exactament.

Avui comença el desconfinament real, ja que la tornada a l’activitat de molts treballadors la setmana passada no va suposar, en molts casos, més que un canvi de cel·la i en altres, sense unes mínimes mesures higièniques i de protecció, exposar-se al contagi, motiu això de més estrés i angoixa.

La sobtada alenada vital que ha suposat l’alliberament dels nens ha disgustat molts usuaris de les així anomenades xarxes socials, que, esgrimint com a prova fotografies dels diaris digitals o realitzades amb els seus terminals mòbils, denuncien que la ciutadania s’ha concentrat massivament en parcs, passejos o platges. Naturalment, ignoren o passen per alt que les estimacions dels models epidemiològics que els governs empren per decidir les mesures de desconfinament incorporen un marge d’error que preveu incompliments puntuals de la normativa. Igualment ignoren o passen per alt que la distància real entre vianants no pot obtenir-se d'una imatge en dues dimensions. Moltes vegades no es veu en una imatge el que hi ha, sinó el que es vol veure. Ni les ciències ni les matemàtiques no son el punt fort d’aquests justiciers anònims, sorgits amb les noves tecnologies, aixi com durant el confinament ha btotat la figura del policia de balcó.

Sempre n’hi haurà que tendran necessitat de justificar una pretesa superioritat moral que els porta a tractar el proïsme – que anomenen, simplement, la gent -  d’inconscients. Altres, en l’extrem oposat, clamen des de fa setmanes contra les estrictes mesures de confinament, adduint que es coarta la seva sacrosanta llibertat i obviant que és un sacrifici que tothom fa pel bé de tots, seguint al peu de la lletra les recomanacions dels científics. Confonen el liberalisme amb un egoisme infantil.

Al final, com s’acostuma a dir, la qüestió és queixar-se d’alguna cosa o fer-se notar. Deixem que s’amargui qui vulgui i gaudim d’aquest diumenge de sol, calor i previsions optimistes. I d’aquesta efímera victòria, que esperem no sigui pírrica.

SALAS (EFE)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Ornitologia (Bernhardiana nº 97)

El passat dissabte, a primera hora del matí, vam coincidir en un punt d'observació de l'aiguamoll del parc natural amb un prestigiós...